Pastırma Nedir

Pastırma Nedir

Pastırma Nasıl Yapılır

Çiğ etin baharatlar ile harmanlanarak tuzla kurutulması işleminden çıkan oldukça lezzetli bir yiyecektir pastırma. Türk mutfağının oldukça önemli ve karakteristik ürünlerinden olan pastırmanın anavatanı Kayseri olarak bilinir. Uzun süre bozulmadan dayanıklı kalabilmesi ve yoğun lezzeti ile bilinir. Hem sade olarak hem de kuru fasulye, tost, pizza gibi çeşitli yiyecekler içerisinde aroma olarak sıklıkla kullanılmaktadır. Detaylı bilgi için sayfasını inceleyebilirsiniz. Pastırma kelimesinin “bastırmak” işleminden köken aldığı bilinmektedir.

Peki bu lezzetli ürün nasıl yapılmaktadır? Genel olarak sığır ve manda eti pastırma yapımı sırasında kullanılmaktadır. Etler tuzlanır, yıkanır, baskılanır, kurutulur ve ardından çemen ile sarılarak güneş görmeyen bir yerde kurutulmaya bırakılır. Pastırmaya adını veren bastırma işleminin önemi, etin içerisinde bulunan kanın ve suyun çıkmasını sağlamaktır. Bu sayede etin içerisinde, insan sağlığına zararlı olabilecek mikroorganizmaların oluşması da engellenecektir. Tuz kullanımı da aynı sebepten ileri gelmektedir.

Pastırma Alırken Nelere Dikkat Edilmelidir

Baskı gören ve içerisindeki sıvılardan arındırılan etin etrafına çemen sürülür ve bir iplik yardımıyla pastırma, 5-6 gün içerisinde hazır olur. Her şeyden daha önemlisi pastırma alınırken, kullanılan etin yüzde yüz dana etinden üretilmesi gerekmektedir. Bunun yanı sıra diğer et ürünlerinde de olduğu gibi, üzerinden koku yayılan pastırmayı tüketmememiz gerekmektedir. Satın almış olduğunuz ürünün, geleneksel yöntemlerle üretildiğinden ve yüksek miktarda koruyucu madde içermeden hazırlandığından emin olun.