Kolesterol Nasıl Bir Hastalıktır?

Kolesterol Nasıl Bir Hastalıktır?

Kolesterol Neden Nasıl Yükselir

Kolesterol mumsu yağ benzeri 27c ‘lu steroid yapılı bir alkoldür. Vücudumuzda günlük 1 gr alınması veya üretilmesi lazımdır bu ihtiyacımızın 3/4 karaciğerimiz ağırlıkta olmak üzere vücudumuzda, kalanıda yumurta sarısı, peynir, et vb. hayvansal gıdalardan alınır. Kolesterolün Vücudumuz Açısından Önemi Kolesterol her hücremizin zarında bulunduğundan besinlerin alımında önemli rol oynar. Endokrin sistemimizde yani hormonlarımızın ve enzimlerimizin çalışması için gerekli ortamı sağlar. Sindirim sistemimizde de önemli rolleri vardır. Kolesterol kan plazmasında da taşınmaktadır. Kolesterol çeşitleri de bu taşınımda yardımcı olan lipoproteinlerden isimlerini almıştır. Bunlar LDL, VLDL, IDL, Şilomikron vb.

Kolesterol ve Çeşitleri Hangi Aralıkta Bulunmalıdır

  • LDL 130mg/dL
  • Kolesterol 200mg/dL
  • Trigliserit 150mg/dL
  • HDL 40mg/dL

Ne Zaman Kolesterol Seviyesine Baktırılmalıdır

Kolesterol 2 şekilde yükselebilir ( hiperlipidemi ). Alımı veya üretimi artabilir diğer biri ise atımı azalabilir. Alımı gereğinden fazla hayvansal gıda tüketmekle artabilir. Üretimi vücudumuzda karaciğer başta olmak üzere böbrek üstü bezi, ince bağırsak, üreme organlarından yapıldığından buradaki bir rahatsızlık durumunda artabilir. Atımı bir yağ olduğundan dolayı boşaltım sistemimiz tarafından atılmaktadır. Buradaki bir problemde veya emildiği ince bağırsaktaki bir sorunda atılımı azalabilir. Hiperlipidemi aslında semptom göstermez dolaylı olarak etki eder. Kolesterolün gereğinden fazla olmasıyla damarlarımız tıkanabilir, kalp krizi geçirebilir, ekstremitelerimize giden damarların tıkanmasıyla el ve ayağımızı bile kaybedebiliriz. Hiperlipideminin belirtileri halsizlik, ekstremitelerinde yorgunluk, ayak ve bacaklarda ağrı ve uyuşma, nefes darlığı, solunum sıkıntıları, cildimizde lekelenme ve morarmalar, yüz ve göz çevresinde yağ bezelerinin oluşmaya başlaması. Kolestrol seviyesine bakım hususunda uzmanların ortak bir kararı olmamasına rağmen bazı noktalarda buluşmuşlardır. Genellikle 35 yaş civarında bir kontrol olması gerektiği savunulur. Eğer aileden birisinin (yakın veya uzak fark etmez ) kalple alakalı hastalığı olduysa ve kolesterol seviyesinde yükseklik varsa bu kişiler 20 yaşlarında kontrole gitmesi tavsiye olunur. Kolesterol seviyesinde öncelikli olan LDL miktarını düşürmektir. Eğer çok riskli grubundaysanız bu 70 mg/dL ‘ye kadar çekilmeye çalışılır. Orta risk grubundaysanız 100mg/dL ye düşürülmeye çalışılır.

Kolesterol Tedavisi

Kolesterol tedavisi 2 şekilde olmaktadır. Belirli diyetler vererek kolesterol seviyesini düşürmeyi çalışmak. Bunda belirli bir noktaya gelinemiyorsa (genetik sebepler, hastanın maç reddi ) ilaç takviyesine başlanmalıdır (uzmanların kontrolü altında). Başlanacak ilaç çeşitleri rahatsızlığın ağırlığı ve hastanın bünyesine göre Niasin, Statin, Fibratlar olabilir. Bir başka yöntem ise günümüzde revaçta olan sedanter yaşamdan kaçınmaktır. Fiziksel aktivitelere önem ve değer vererek hayatımızda bir yere koymak gerekiyor. Kolesterol tedavisinde kullanılan ilaçlar tamamen güvenilirdir ancak insan bünyesindeki farklılıklara istinaden bazı yan etkilere sebep olabilir. Bu etkiler vücutta hasar, döküntü, kaşıntı sindirim sistemi rahatsızlıkları olabilmektedir. Böyle bir durumla karşılaşıldığında yakınımızda olan bir hekime başvurmak sağlık açısından gerekmektedir.