Depresyon Nedir?
Depresyon Tedavisi Var Mı?
Bireyin günlük yaşantısı içinde kendisini karamsar, hüzünlü, mutsuz ya da karamsar hissetmesi oldukça sağlıklı bir durumdur. Bütün insanların zaman zaman ve hatta gün içerisinde yaşadığı bu duygu ve hislerin zaman zaman meydana çıkması normaldir. Fakat depresyon ise bedensel ve zihinsel olarak bazı belirtiler gösteren ruhsal bir hastalıktır. Tedavi edilebilir hastalık grupları arasında yer alan depresyon psikiyatrik bir bozukluktur. Yapılan çalışmalar neticesinde depresyon toplumda görülme oranı %8 ila %10 arasında değişen depresyon hastalığı kadınlarda erkeklere oranla daha sık görülmektedir. Gerekli tanı ve tedavi uygulanmadığında depresyon ruhsal çöküntülere yol açabileceği gibi kişiyi intihara kadar götürüp hayatını kaybetmesine yol açabilmektedir. Depresyon rahatsızlığı belirtileri ve bu rahatsızlığın tedavisi ile ilgili detaylı bilgi için adresini ziyaret edebilirsiniz. Bu yüzden erken dönemde belirtiler ile karşılaşıldığında bir uzmandan yardım almak doğru olacaktır.
Depresyon Nedenleri
Bilimsel olarak nedenleri tam olarak açıklanamayan depresyon nedenleri psikososyal, biyolojik ve genetik olarak üç ana gruba ayrılmaktadır. Bu grupları inceleyecek ve tanımlayacak olur isek;
- Psikososyal Nedenler, günlük yaşantı içerisinde sürekli strese maruz kalan bireyler depresyona girmeye daha çok meyillidir. Küçük yaşlarda ebeveynlerinden birinin veyahut her ikisini de kaybı, şiddet görme, travmalar, ileri yaşlarda yaşanabilecek depresyona girme riskini yükseltecektir.
- Biyolojik Nedenler, depresyon rahatsızlığı ile ilgili yapılan araştırmalar ve çalışmalar sonucunda beyinde bulunan serotonin, norepinefrin gibi hormonların depresyon ile ilişkisi olduğu kaydedilmiştir.
- Genetik Nedenler, depresyon ile ilgili yapılan araştırmalar sonucunda bu hastalığın genetik bir yatkınlığı olduğu ortaya çıkmıştır. Ağır derecede depresyon hastalarının birinci derece yakınlarında da depresyon görülme sıklığı oldukça yüksektir. Bu durumun bir başka sebebi de psikolojik rahatsızlığı olan bireylerin yaşadığı sıkıntıları ve hastalığın getirilerini aile yaşamlarına da yansıtmaları olarak gösterilebilir.